echo (""); error_reporting(0); Mehanika Šeman - Izmjena ulja u ručnom mjenjaču

Izmjena ulja u ručnom mjenjaču

Mehanika Šeman – Izmjena ulja u ručnom mjenjaču

Mehanika Šeman – Izmjena ulja u ručnom mjenjaču, po uputi proizvođača

Zablude o promjeni ulja u mjenjaču

Blokirani motor najčešći je rezultat nepažnje koji je povezan sa starim uljem. Kada ne slijedite preporuke proizvođača i zaboravite na mijenjanje ulja, kvar motora može biti vrlo skup. Vozači koji nisu zaljubljenici u automobile, već tretiraju svoje automobile kao alat, rijetko kada su svjesni potrebe za mijenjanjem ulja u mjenjaču. Ako je suditi prema praznovjerjima vezanim za automobile, neki ljudi tvrde da je to nepotreban trošak. Mnogi vozači misle da je mijenjanje ulja u mjenjaču potrebo samo kod automobila koji se koriste često i na načine gdje se ne obazire na vijek trajanja, npr. taksi, ambulantna ili policijska vozila…

Zašto promijeniti ulje u mjenjaču?

Ulje u mjenjaču ispunjava mnoge funkcije. Ne samo da podmazuje pojedinačne elemente kako bi se znatno smanjilo trenje, nego i hladi zagrijane podsklopove, kao što i ublažava i smanjuje trošenje zupčanika. Osim toga, smanjuje vibracije, štiti od korozije i održava sve čistim. Ulje mora imati odgovarajuće parametre prilagođene određenom automobilu. Različite vrste će se koristiti za mjenjač u gradskom i sportskom automobilu ili u komercijalnom vozilu gdje su opterećenja znatno veća. Ulje se ne smije pjeniti niti negativno utjecati na brtve i druge nemetalne elemente. Također treba imati odgovarajuću konzistenciju i svojstva podmazivanja bez obzira na temperaturu.

Tehnološki napredak povezan s uljima mjenjača

Možda se mnogima čini da su ulja od prije deset godina ista kao i danas, ali to jednostavno  nije tako. Tekućina od prije nekoliko godina na prvi pogled može izgledati isto kao ona koju danas možemo pronaći na policama trgovina, ali vrag je u detaljima, tj. u modernoj tehnologiji proizvodnje.

Posljednjih godina svjedočili smo vrlo brzom razvoju tehnologije vezane za mjenjače. Mjenjači će morati držati korak s pogonskim jedinicama koje su sve manje i jače. Suvremeni 1.6 litreni motor s kompresijskim pritiskom proizvodi istu snagu i okretni moment kao nekoliko puta veći motor kamiona od prije nekoliko godina. Današnji prijenosnici trebaju izdržati iste sile, a da su pri tome neusporedivo manjih dimenzija. Manja dimenzija također znači da su opterećenja koncentrirana na manjoj površini. Iz toga proizlazi da se prijenosnik, bio on automatski ili ručni, mora nositi s velikim opterećenjima što zahtijeva superiorno podmazivanje.

To bi značilo da ulja od prije nekoliko godina, koja nisu bila izložena tako teškim uvjetima, nisu u stanju nositi se s načinom rada modernog prijenosnika. Stoga su proizvođači morali razviti nove formule koje bi omogućile održavanje prijenosnika potpuno operativnim tisućama kilometara. Ništa ne traje zauvijek te je zato mijenjanje ulja u mjenjaču tako važno.

Prvi znakovi istrošenog  ulja u mjenjaču

Kad postanemo svjesni potrebe za promjenom ulja u mjenjaču, nameće se pitanje kada to učiniti. Kada primijetimo prve znakove istrošenog ulja, obično je prekasno te ćemo teško izbjeći skupe popravke. Iz tog razloga, bolje je promijeniti ulje na vrijeme što će nam pomoći izbjeći buduće troškove. U većini slučajeva, svakih 50 tisuća kilometara bilo bi optimalno vrijeme za promjenu, iako mnogo toga ovisi i o obrascima korištenja i starosti automobila.

Nakon nekog vremena, čak i najkvalitetnije ulje će izgubiti svoja svojstva. Ulje propada prilično polako, ali postupno i sustavno. Ako koristite ručni mjenjač u kojem svaka promjena stupnja prijenosa uključuje buku ili struganje, to je znak istrošenog ulja i oštećenog mjenjača. Za automatski mjenjač, svaka promjena brzine s istrošenim uljem uključuje trzaj i otpor. Neki drugi čudni zvukovi također mogu biti prisutni.

Poštovani klijenti, želimo da Vas obavijestimo da imate kontakt obrazac gdje nam možete slati vaše primjedbe, sugestije i pohvale.
Ukoliko imate neku kritiku, sugestiju ili pohvalu, pišite nam. Otvoreni smo da vas saslušamo. Vaše zadovoljstvo izuzetno nam je važno. Također nam možete pisati koja je to usluga koja vam fali u našem servisu i što je to što bite voljeli da promijenite.

MEHANIKA ŠEMAN