Izmjena ulja u motoru i filtera

Izmjena ulja u motoru i filtera – Mehanika Šeman

Izmjena ulja u motoru i filtera, osnovna je djelatnost održavanja automobila. Ne izvodi se bez razloga – motorno ulje daje svakom motoru podmazivanje i hlađenje. To je jedna od komponenti koja se naročito nosi ako je motor prevelik i nema dovoljno podmazivanja, tj. Kod vožnje kratkim udaljenostima, posebno u gradu. Promjena ulja mora uvijek biti popraćena promjenom filtra ulja. Filtar za ulje čisti motorno ulje mikro kontaminacije, što utječe na rad motora.

Savjeti:
  • Promijenite ulje svakih 15-20 tisuća kilometara; uvijek slijedite preporuke proizvođača u korisničkom priručniku
  • Uvijek kupite ulje koje preporučuje proizvođač
  • Ne zaboravite mijenjati filtar za ulje kad god mijenjate ulje
  • Nikad ne koristite dizel motorno ulje s benzinskim motorom i obrnuto
  • Promjena ulja naizgled je jednostavna. Stoga ga uvijek trebate promijeniti profesionalci
  • Izbjegavajte vožnju pri niskim brojanjem okretaja – što je niža brzina motora, to je siromašnije podmazivanje motora
Dodatne informacije

Podmazuje, hladi i osigura glatki rad motora pri različitim temperaturama – motorno ulje je jedna od najkritičnijih tekućina u svakom automobilu. Što učiniti kako bi vaš automobil bio u skladu sa svim standardima i osigurao optimalno podmazivanje motora?

Motorno ulje čini miješanu bazu, tj. Destilaciju sirove nafte ili proizvode za sintezu ugljikovodika i aditiva za preradu, koji štite cilindrične i klipne zidove i smanjuju količinu onečišćenja u sustavu. Aditivi odgovorni za podmazivanje smanjuju koeficijent trenja, dok drugi ograničavaju koroziju. Zajedno pružaju učinkovitu zaštitu motora automobila.

Ukratko, motorno ulje ima niz važnih uloga:

minimizira mehaničko trošenje motora i njegovo trenje;
štiti motor od korozije;
osigurava hlađenje motora pomoću disipacije topline;
smanjuje vibracije uzrokovane radom motora.
Odabir pravog motornog ulja nije lako. Tržište nudi veliki broj proizvoda različitih tipova i parametara. Motorna ulja se mogu podijeliti u sljedeće kategorije:

Sintetička ulja

Prikladni su za rad na višim temperaturama i sprečavanje taloženja ugljika (tvrdi talog na zidovima komore za izgaranje) od taloženja unutar motora. Na taj način osiguravaju duži vijek trajanja motora. Ostaju tekućine čak i na – 60 stupnjeva, što olakšava pokretanje motora.
Polu-sintetička ulja Ova ulja nemaju dobre parametre kao sintetski, ali nude jeftinu, ali dovoljnu zaštitu motora.

Mineralna ulja

Ova ulja nude najslabiju kvalitetu i svojstva. Koriste se uglavnom u starijim automobilima s motorima bočnih ventila, u kojima je bregasto vratilo smješteno unutar bloka motora.

Kako tumačiti brojke na naljepnici motornog ulja? Prvi se odnosi na svojstva ulja na temperaturama ispod nula stupnjeva Celzijusa. Što je niža vrijednost, to je više tekućine i na niskoj temperaturi. Druga slika vam govori kako se ulje ponaša pri visokim temperaturama. Ova klasa viskoznosti opisana je prema skali od 5 točaka (20, 30, 40, 50, 60) kako bi se pokazalo kako se ulje ponaša pri visokim temperaturama. Što je veća brojka, veća je viskoznost ulja, a time i njezina debljina i zaštita. Najčešća vrijednost je 40. Ulje niže viskoznosti postaju sve popularnije zbog manjeg utjecaja na okoliš, međutim, manje su učinkovite pri nižim temperaturama.

Kako provjeriti je li motorno ulje pogodno za određeni tip motora?

Ovo je prikazano posljednjim simbolima: ulja za benzinske motore: A1, A2, A3, A5 ulja za dizel motore: B1, B2, B3, B4, B5 * motori s DPF-om: C1, C2, C3 , C4

Značaj uljnog filtra

Mijenjanje uljnog filtra jednako je važno kao mijenjanje ulja. Filtar za ulje uklanja onečišćenja iz ulja. Postoje dvije vrste filtera ulja. Najčešći su oblik spremnika spremni za ugradnju u kućište unutar motora. Spin-on filtri, zauzvrat, dolaze u kućište vijcima na gredu. Pravilno odabrani filtar osigurava siguran rad motora. To je jedan od razloga zbog kojeg biste filtar trebali mijenjati profesionalna garaža čije će osoblje odabrati najprikladniji filtar za vaš automobil.

Kada promijeniti ulje i kako provjeriti njegovu razinu?

Vozač redovito provjerava razinu ulja. Da biste to učinili, jednostavno upotrijebite mjernu šipku koja se nalazi na motoru. Pazite da vaš automobil bude na ravnoj površini. Izbjegavajte provjeru razine ulja kada je motor vruć. Pričekajte dok se ne ohladi. Nikad nemojte provjeravati razinu ulja dok motor radi. Prije provjere razine ulja, izvadite mjernu šipku iz cijevi i obrišite ga krpom. Zatim ga vratite u cijev, ponovno izvadite i provjerite razinu ulja.

Moderni proizvođači automobila produžuju intervale provjeravanja ulja, pod pretpostavkom da vozači uvijek koriste ulja visoke kakvoće prikladne za određeni tip motora, što, međutim, nije uvijek slučaj. Većina modernih proizvođača automobila preporučuje promjenu ulja nakon 30 tisuća kilometara. Ako vozite kratke udaljenosti, trebali biste zamijeniti uljni filtar češće nego što je preporučeno, jer vaš motor podvrgava čestim hodnicima, što rezultira kondenzacijom vode i povećanom potrošnjom ulja. A kada je temperatura vode dovoljno visoka, isparava se u procesu cirkulacije nafte, što također utječe na njena svojstva.

Poštovani klijenti, želimo da Vas obavijestimo da imate kontakt obrazac gdje nam možete slati vaše primjedbe, sugestije i pohvale, te rezervirati termin u servisu.
Ukoliko imate neku kritiku, sugestiju ili pohvalu, pišite nam. otvoreni smo da vas saslušamo i mijenjamo se prema vašim potrebama jer nam je vaše zadovoljstvo izuzetno važno. Također nam možete pisati koja je to usluga koja vam fali u našem servisu i što je to što bite voljeli da promijenite.

Izmjena ulja u motoru i filtera - Mehanika Šeman

MEHANIKA ŠEMAN